Psykosyntes är en psykologisk modell som fokuserar på människans utvecklingsmöjligheter. Den är en praktisk psykologi med ett själsligt perspektiv. Grundsynen är att vi är unika varelser med vilja att verka och uttrycka vårt unika jag. Den har som mål att utveckla vår självkännedom, vår vilja och kärlek och det meningsfulla i liv och arbete. Den syftar till att skapa en harmonisk personlighet och till frigörande av vår kreativitet.
Psykosyntes stödjer oss att få kontakt med våra djupaste värden och känslan av mening i tillvaron. Psykosyntesen kallas också ”The art of relationship”. Alla metoder och redskap siktar till att träna tydlig kommunikation och skapa äkta relationer till sig själv och andra.
Psykosyntesen är en del av den Transpersonella Psykologin dvs. den inkluderar både det vetenskapliga och det andliga perspektivet på människan. Psykosyntes omfattar hela människan: kropp, känsla, intellekt och själ. Psykosyntes är ett vetenskapligt koncept, neutralt gentemot olika religiösa och politiska samfund och rörelser.
Du i centrum
Inom varje människa finns en grundläggande drivkraft mot helande, mognad och växt. Vi är större än våra sår och begränsningar och bortom våra försvar spirar möjligheter. Psykosyntesens uppgift är att stödja denna naturliga process genom att ge dig en möjlighet att utforska, upptäcka, acceptera och utveckla dina egna inre resurser. Huvudvikten ligger vid att stärka det friska hos individen och på tilliten till individens egen kraft.
Vilja och eget ansvar är viktiga begrepp. Viljan är enligt Roberto Assagioli, psykosyntesens grundare, psykets mest centrala funktion. Den utvecklade viljan ger en upplevelse av inre frihet.
Personlig psykosyntes handlar om att finna sitt centrum. Kärnan i psykosyntes är teorin om ett jag, ett personligt själv, det centrum i varje individ som aldrig dömer eller värderar, utan ser, konstaterar. Genom att utveckla medvetenhet om detta centrum kan vi med vilja och kärlek styra våra olika behov och delar, det vi kallar delpersonligheter. Det blir då enklare att balansera motstridiga känslor och impulser.
En av de grundläggande metoderna i psykosyntes är utvecklandet av medveten närvaro, det som nu kallas ”Mindfulness”.
Psykosyntesens ursprung
Psykosyntesen formulerades som vetenskaplig teori av den italienske läkaren och psykiatern Roberto Assagioli (1888–1974). Assagioli har sina rötter i den humanistisk-existentiella psykologin.
Assagioli var såväl psykoanalytiker som esoteriker med väl förankrad kunskap i psykologi och filosofi samt kristen, judisk och österländsk mystik. Han forskade och vidareutvecklade sina teorier under hela sitt liv och har, tillsammans med bl.a. C.G. Jung, Abraham Maslow och Stanislav Grof, bidragit till utvecklingen av psykologins fjärde utvecklingsvåg, den transpersonella psykologin, som inkluderar ett andligt perspektiv i tillvaron.
Mycket av innehållet i psykosyntes var före sin tid. Assagioli var framsynt genom att göra en syntes av det västerländska och det österländska tänkandet, något som är högaktuellt inom många psykologiska riktningar i dag.
Psykosyntes idag
Psykosyntes används idag som terapiform och i utvecklingsarbete. I individuell terapi används psykosyntesens förhållningssätt och tekniker för våra livskriser, sorger, relationsproblem, för självförverkligande och frigörande av vår kreativitet. I utvecklingsarbete används den inom vård, omsorg, undervisning, organisationsutveckling, konstnärlig verksamhet, konflikthantering och självförverkligande.
Det finns idag psykosyntesterapeuter, psykosyntescoacher och psykosynteskonsulter.
Det finns ett 50-tal institutioner över hela världen där man forskar och utbildar i psykosyntes. I Sverige har PsykosyntesAkademin i Stockholm och PsykosyntesInstitutet i Göteborg som tillhandahåller professionella psykosyntesutbildningar och som sedan 1989 utbildat flera tusen personer.
Både PsykosyntesAkademin och PsykosyntesInstitutet är medlemmar i EAP (European Association of Psychotherapy) som bevakar psykoterapifrågor inom EU. Tillsammans med flera psykosyntesskolor har EAP etablerat ett samverkande nätverk; EFPP (European Federation of Psychosynthesis Psychotherapy). I Sverige finns det två skolor som bedriver psykosyntesutbildningar enligt EFFP’s riktlinjer, och det är PsykosyntesAkademin i Stockholm och PsykosyntesInstitutet i Göteborg.