Michael Wolde
I
Näst ut i vår serie av porträtt möter vi vår kollega Michael Wolde.
Vad gjorde att du valde Psykosyntes och vad betyder den för dig?
Mitt val av Psykosyntesen var som för många andra – en slump, eller synkronicitet lite grand beroende på hur man ser på det. Jag hade precis beslutat mig för att starta eget som organisationskonsult och jag kände att jag ville vidare. Bäst jag funderade på detta kom jag att tänka på människor jag mött som jag genuint gillade, som verkade dela synsätt och framförallt hade de humor. Sådan ville jag bli. När jag satte mig och funderade på vad dessa personer hade gemensamt visade det sig vara att de var psykosyntesare. Så, jag hörde av mig till Psykosyntesinstiutet i Göteborg och utbildade mig där över tre år till psykosyntescoach. Jag minns att en av mina förebilder kommenterade detta som ”den bästa present jag givit mig själv någonsin”, precis så kändes det då och så känns det fortfarande. Jag vill också passa på att säga att jag kanske är lite av en anomali här, eftersom jag inte arbetar som terapeut, utan som organisationskonsult med grupper och team i allt från individuell och gemensam utveckling, till konflikthantering och organisationsutredningar.
Vad upplever du är Psykosyntesens styrka/ vad uppskattar du mest med Psykosyntesen?
Det första som kommer till mig är den urkraft Psykosyntesen besitter, denna obetvingliga sprudlande positiva syn på livet och dess möjligheter. Min egen tolkning av psykosyntesen i handling är att den alltid arbetar med krafterna i det naturliga, det betyder att teknikerna går lätt, det blir väldigt både avskalat, enkelt, elegant och samtidigt kraftfullt – då det fungerar som bäst. Just det är något jag hela tiden söker i mitt arbete med grupper och organisationer, där det annars är lätt att hålla på att lägga till det ena efter det andra. Att våga ställa sig frågan vad det egentligen handlar om, att söka den enklaste – men absolut inte banala – vägen fram. Det där är det viktigaste för mig – förutom det att Psykosyntesen är öppen, utvecklingsorienterad och inte stänger dörrar, med lite fantasi går det mesta av det som görs i det terapeutiska rummet att översätta till team och teamutveckling.
Hur ser du på Psykosyntesens framtid och potential?
Psykosyntesens potential är enorm – vi har bara skrapat på ytan ännu – så känns det för mig i alla fall. Det jag ser som varningstecken är den alltmer instrumentella hållningen från svenska myndigheter. Man försöker att reducera psykologi och psykologiska fenomen till kvantitativ vetenskap och fokuserar allt tankearbete kring KBT och liknande metoder, man behöver bara tänka ett halvt varv i den senaste diskussionen kring AI – Artificiell Intelligens – för att inse att det är stor fara att den samhällsstödda psykologiska vården i Sverige kommer att hanteras av AI-botar i en anonym server någonstans. Här har Psykosyntes-föreningen en mycket viktig roll att fylla som jag ser det. Vi behöver mer psykologi och framför allt annat mer av den Humanistiska psykologin i samhället idag – inte mindre!
Vart hittar vi mer av dig?
På min hemsida WWW.wolde.se eller bäst genom att maila mig på michael@wolde.se