I månadens Min Syntes möter vi vår kollega Susanne Halsius. Susanne upplever att bland det bästa hon gjort, är att läsa till psykosyntesterapeut. Läsa mer om hennes spännande reflektioner om terapeut-yrket och den väv hon skapat i sitt arbete.
Vad gjorde att du valde Psykosyntesen och vad betyder den för dig?
Jag har alltid varit intresserad av frågan vad det innebär att vara människa. Ett slags pågående utforskande som lett mig till att studera bland annat sociologi, statsvetenskap och psykologi. Jag har också dragits till mystiken, studerat yoga, medvetenhet, transpersonell psykologi och relationen mellan vårt inre liv och kroppen. För mig har det alltid varit klart att allt hänger samman i den mänskliga erfarenheten.
Önskan att fördjupa dessa intressen växte med åren och till slut kom jag till en punkt där jag kände att jag slösar bort mitt liv om jag inte ger mig själv möjligheten att vidare utforska dessa teman. Jag letade runt efter en plats och form i vilken jag kunde fördjupa och berika mina intressen och fann psykosyntesen. Och det var för mig det mest energigivande, utmanande och transformativa lärande jag upplevt. Älskade vartenda år där och att utbilda mig till psykosyntesterapeut är det bästa jag gjort!
Psykosyntesens bredd och djup var det som tilltalade mig. Att det är en psykodynamisk terapiform som är inkluderande till sin natur, med ett brett perspektiv av vad det är att vara människa. Därtill att det är en upplevelsebaserad relationellt fokuserad terapi tilltalar mig djupt och är det som varit så verkningsfullt läkande för mig i min egen process. För mig personligen innebär det att jag nu har skapat och kan leva det liv jag tidigare drömde om. Att bara förstå teorier blir för stumt, platt och mäktar inte med att transformera.
Vore det så att vi bara behövde förstå våra utmaningar och problem på en mental nivå skulle vi alla med hyfsat stor lätthet kunna skapa de förändringar vi vill se. Men att så inte är fallet ser vi ju i våra egna liv och i samhället i stort. Vi behöver i stället en fördjupad integrerad förståelse för oss själva för att kunna lösa de problem och utmaningar vi står inför, vare sig dem är individuella eller kollektiva. Vi behöver göra det omedvetna medvetet så att våra omedvetna drivkrafter inte står i vägen för medvetna val och mål.
Vad upplever du är Psykosyntesens styrka/vad uppskattar du mest med Psykosyntesen?
Att det är en psykologi vilket förmår att inkludera både-och-perspektivet i det mest. Livet är fullt av paradoxer och psykosyntesen förmår omfamna den komplexiteten. Därtill tilltalas jag av att psykosyntesen, tillskillnad från många andra psykologiska perspektiv, väljer att se till det friska i människan, ser till potentialen.
Det innebär för mig att se att vi människor är uttryck för vad vi varit med om i stället för att söka det patologiska och ’fixa det’. Det finns en inneboende logik i det som tilltalar mig. Att vi närmar oss individen med empati och nyfikenheten för att förstå hur vi kan möta just denna person och vara dess läkningsprocess behjälplig. Därmed inte sagt att psykosyntes ryggar för det svåra och problematiska. Tvärtom, men att grundsynen är att vi är hela och kapabla och att vi därigenom lättare kan möta det svåra med tillit i en trygg relation som håller.
Det som jag också ser som en styrka inom psykosyntesens perspektiv är att vi inkluderar medvetenhet, det inre själsliga livet och förståelsen för att ”att vara människa” är en konstant utveckling, ett slags tillblivande, en process vilken pågår så länge vi lever. Det är något fritt och livskraftigt i det förhållningssättet som tilltalar mig. Som också talar om den inneboende kreativitet och utveckling som är en inneboende del av i vad det är att vara människa.
Viktigast utav allt känner jag personligen är det 360graders perspektiv psykosyntesen har. Den gifter samman den västerländska vetenskapstraditionen med den österländska visdomstraditionen och ska vi lyckas lösa de utmaningar vi står inför i världen behöver vi båda dessa kunskapskällor, inte minst integrerat i oss själva för att medvetet kunna göra de förändringar och skapa de lösningar vi behöver för att lösa de utmaningarna i står inför. Och personligen har det för mig inneburit att jag har känt mig väldigt väl speglad i denna terapeutiska tradition.
En annan tacksam aspekt är att psykosyntesen lånar sig väl till andra områden än det rent terapeutiska. Jag tar med mig psykosyntesens gedigna teoretiska grund och dess mångfacetterade metoder in även i annat arbete, så som utbildning, grupputveckling och som inspiration till mina föreläsningar.
Hur ser du på psykosyntesens framtid och potential?
Det är med glädje jag ser hur den västerländska vetenskapstraditionen nu i mångt och mycket är i kapp med det visdomstraditioner länge förespråkat. Inte minst vad gäller betydelsen av självkännedom, medvetenhet och vad som skapar hälsa inom människan, gruppen och i förlängningen i samhället.
Vi lever i en tid där vi vill förstå och vet hur saker och ting fungerar och varför. Den kunskap våra visdomstraditioner burit på når nu ut via den vetenskapliga akademin till allt fler människor som kan ta till sig den kunskapen och implementera den i sina egna liv. Och den vetenskapliga underbyggnaden är viktig.
För möjligheten att göra skillnad i olika processer bedömer jag att vi ligger i framkant med vår kompetens inom metodologi, vad gäller att skapa ökad förståelse för vad det är att vara människa, hur vi läker och vi kan leva mer autentiskt och kraftfulla liv.
Vad är i fokus i din verksamhet just nu?
Aktuellt för mig just nu är att jag tar emot klienter på min mottagning i centrala Stockholm. Därtill jobbar jag med utbildningar i företag på primärt två teman, ledarskap och medberoende på arbetsplatser. Jag föreläser också en del på dessa teman och erbjuder workshops vilka handlar om hur vi kan stärka olika egenskaper inom oss för att skapa de förändringar vi vill se i oss själva och i våra organisationer.
Därtill planerar jag för nästa års kreativa projekt, vilket förhoppningsvis resulterar i en podd tillsammans med en kollega och lite annat smått och gott som jag får återkomma om!
Vart hittar vi mer av dig?
Ni hittar mer info om mig på min websida; susannehalsius.com och på mitt instagramkonto, susannehalsius. Varmt välkommen att också connecta på LinkedIn.