I månadens Min Syntes möter vi kollegan Ann Thörnblad, författare och diplomerad psykosyntesterapeut. Ann arbetar med fokus på traumabearbetning, och hon ser hur både yoga och meditation kan vara ett komplement till det arbetet.
Vad gjorde att du valde Psykosyntesen och vad betyder den för dig?
Jag studerade Jung som ung och hade en dröm om att bli jungiansk analytiker. Jungs beskrivning av individuationsprocessen: att bli medveten om och ta ansvar för din skugga, lära känna din anima respektive animus och att bli ett själv med stort S gjorde ett djupt intryck. När jag senare förstod att Jung och Assagioli var kollegor under början av 1900-talet – blev jag intresserad av psykosyntes och påbörjade terapeututbildningen på Psykosyntesakademin 2003. I psykosyntesen rymdes individuationsprocessen i äggets olika delar, liksom självet med stort S och under den inre resan som följde skedde en växtprocess där vi alla, i gruppen, mognade och vecklade ut oss som individer och själv. Det finns en strof i en av Eva Dahlgrens sånger som jag tycker är så vacker. ”När en vild röd ros slår ut doftar hela skogen under ekarnas blad.” Ju bättre vi trivs i vårt eget skinn får det återverkningar i hela vårt system liksom relationerna till vår omvärld. Det vackraste som finns är att som terapeut få vandra med en klient en bit på vägen mot eller till just denna individuation.
Vad upplever du är Psykosyntesens styrka/vad uppskattar du mest med Psykosyntesen?
Att den inkluderar hela människan. Kropp, känslor, emotioner, intellekt och att det också finns en transpersonell del som är länkad till det högre Självet. Ett klarsynt medvetande med ett metaperspektiv som vill ta höjd och inte fastna i sår och mer eller mindre omedvetna reaktioner. Jag tycker också om att psykosyntesen i sin grundhållning har ett bifokalt seende, att varje människa är större än sina problem och att det finns en potential till att bli den du är. Det är god pedagogik att tro på det som är i vardande i andra människor, att som terapeut vara med och hålla det som vill träda fram.I just ”Bli den du är” skriver Piero Ferrucci att ”Ändamålet med vårt hela liv finns redan närvarande inom oss.” Det finns ett syfte med våra liv och jag tycker om att Psykosyntesen så tydligt och självklart inkluderar frågor om syfte och mening – att hitta ”the ways”.Hur ser du på psykosyntesens framtid och potential?Idag har begrepp inom psykosyntesen som t ex delpersonligheter blivit begrepp som delvis används inom andra terapiformer – vilket påverkar den kollektiva synen på psykosyntesen. Det är också spännande att se hur utbildningen inkluderar anknytningsteori, systemteori och medveten närvaro.Det psykosyntetiska förhållningssättet, att inkludera människans alla delar och motsatser, behövs inom alla typer av organisationer och mer än någonsin idag där vi lever med psykisk ohälsa, ett krig som dramatiskt påverkar livet för så många människor och med en akut klimatkris.
Vad är i fokus i din verksamhet just nu?
Jag arbetar med större fokus på traumabearbetning, och är influerad av läkaren Gabor Matés synsätt på trauma och hur bl a meditation och yoga kan vara komplement till traumabearbetning. Jag undervisar bland annat i meditation och håller emellanåt kurser om arketyper – där kommer kopplingen till Jung igen. Jag funderar också på att inkludera skrivandet som ett terapeutiskt verktyg till självkännedom. Det var ju också en av Assagiolis metoder – att använda sig av den reflekterande dagboken. Dessutom har jag precis haft boksläpp av romanen ”Innan spåren växer igen”, en filosofisk kärleks- och utvecklingsroman med flera psykosyntestrådar. Kanske blir det en bokcirkel kring den med reflekterande frågor.
Vart hittar vi mer av dig?
Jag tar emot klienter på Sveavägen 124. Du hittar fler kontaktuppgifter via www.psteamet.se eller www.ordochvision.se