I denna Min Syntes träffar vi vår kollega Eva Sanner. Dipl. Psykosyntesterapeut men också författare, journalist och styrelseledamot i EFPP.
Vad gjorde att du valde Psykosyntesen och vad betyder den för dig?
Jag började med yoga och meditation redan i början av 1980-talet och det öppnade en helt ny värld – den inre. Jag ägnade flera år åt att fördjupa mig i detta, använde både mantrameditation, fysisk yoga och andningstekniker. Jag gick all in, och fokuserade mer på min andliga väg än på min fysiska, vilket ledde till både ett spännande inre utforskande, men också osäkert boende, dålig ekonomi och stökiga relationer. Till slut var jag helt enkelt tvungen att ta tag i den yttre verkligheten och det mer världsliga livet tog vid: jag satsade på jobbet, gifte mig, fick två barn och flyttade till villa i förorten.
När jag några år senare gick igenom en relationskris, började jag i psykodynamisk terapi för att hantera min nedstämdhet. Det var ett viktigt stöd, men jag märkte att jag saknade den andliga dimensionen. Jag hanterade detta genom att gå i kyrkan före terapisessionerna, något som min terapeut inte verkade gilla. Jag minns att hon tyckte att jag verkade söka en livmoder av något slag och att det hade med min relation till mamma att göra. Jag själv visste att det jag sökte var en dimension som jag visste fanns, men som jag inte upplevde i terapin. Men något hade vaknat inom mig, och jag började se mig omkring när det gällde utbildningar och kurser. Jag gick den första kursen i analytisk (jungiansk) psykologi som hölls i Sverige, vid Uppsala universitets teologiska institution. Men jag upplevde denna väg som för akademisk eller teoretisk, jag ville också ha med och uppleva den emotionella processen. När jag gick Essentials, förstod jag att jag hittat det jag letat efter: Personlig utveckling kombinerat med andlighet, och på köpet fick jag en beskrivning av min egen resa i teorin om mystikern och pragmatikern. Jag förstod att jag behövde göra en syntes av mina behov och att jag behövde dansa mellan dem utan att låta något av dem ta över och det var det som gjorde att jag valde att börja utbildningen. Planen var från början inte att bli terapeut, men det blev så småningom en logisk utveckling. Jag började kombinera jobbet som frilansjournalist med terapeutrollen och det visade sig att de befruktade varandra, vilket ledde till att jag började skriva böcker om psykologi och personlig utveckling, hälsa och miljö
Vad upplever du är psykosyntesens styrka och vad uppskattar du mest med psykosyntesen?
Psykosyntesens styrka är att den är just en syntes och att den går att kombinera med så mycket. Den är ett förhållningssätt där det friska är i fokus, vilket är vad som kallas ett salutogent synsätt som jag tycker är positivt i arbetet. Det är också så oerhört betydelsefullt att se kriser, utmaningar och problem som möjligheter och som meningsfulla händelser i våra liv, och inte bara något som blivit ”fel”. Det har hjälpt mig och jag upplever att det hjälper mina klienter.
Hur ser du på psykosyntesens framtid/potential?
I den tid vi lever nu har psykosyntesen mycket att erbjuda. Det finns ett stort tomrum och en andlig längtan som inte blir tillgodosedd, samtidigt som det sker stora förändringar socialt, politiskt, ekonomiskt, ekologiskt. Att se exempelvis klimatkrisen som något meningsfullt, i meningen att den har ett budskap till oss som inte bara handlar om praktiska saker i vår livsföring, utan också om vår själsliga resa och djupast sett vår identitet som människor, är möjligt med hjälp av psykosyntes. Det är ett synsätt som också kan bidra till att ge hopp i en svår och orolig tid.
Vad är i fokus i din verksamhet just nu?
Just nu är det stort fokus på arbetet med EPA, The European Psychosynthesis Association, och att forma en flernationell arbetsgrupp för att genomföra en sommarskola, förhoppningsvis redan sensommaren 2022. Jag arbetar mycket online, både med klienter och handledning. Mina kurser i parterapi och psykosyntes har jag gjort digitala och även hållit på engelska, vilket har varit väldigt kul och utvecklande. Jag tycker om att undervisa och diskutera psykosyntes och terapiarbete både med äldre kollegor och med yngre färskare terapeuter. Det gör att jag påminns om vad jag gör i arbetet och vad som faktiskt fungerar.
Var hittar vi mer av dig?
Mer om mitt arbete kan man få veta på min hemsida– där kan man prenumerera på mitt nyhetsbrev, läsa artiklar om mig, se vilka böcker jag har skrivit etc.
Jag har mottagning på Första Långgatan 20, Göteborg och online. Handledning, terapi, även parterapi. Den 26 november upprepar jag min onlinekurs på engelska om psykosyntes och parterapi (fredag heldag). Också ett tillfälle att få kontakt med kollegor i andra länder!
Startar i februari 2022 en ny onlinegrupp för kvinnor som genomgår/genomgått klimakteriet. Jag har gett ut elva böcker, den senaste ”Ja till njutning – sex och självkänsla efter femtio” (Bonniers, 2020) finns att köpa i bokhandeln, liksom de flesta andra av mina böcker. Översättning till engelska av den senaste boken har precis inletts.
Stort tack Eva!
Ni hittar hennes hemsida även här:
www.evasanner.se