
I denna Min Syntes träffar vi vår kollega Chant Egenian, dipl. psykosyntesterapeut, fil. Kand. i Psykologi samt Creative Director.
Vad gjorde att du valde Psykosyntesen och vad betyder den för dig
Första gången jag kom i kontakt med Psykosyntesen befann jag mig i en livssituation då jag inte längre kände samma kontakt av en inre vilja som jag tyckte mig ha haft tidigare. I efterhand kan jag se hur ett alltför pragmatiskt fokus i livet hade nått en mättnadsgrad. Och som många andra i 40-årsåldern kände jag att ”jaha, var det inte mer än så här?”. Jag saknade mig själv i mitt liv och att kunna välja utifrån ett autentiskt inre Jag. I ett möte med en god vän som påbörjat grundutbildningen på Psykosyntesakademin blev jag tipsad om Essentials* och något i mig började bubbla till liv igen. För första gången i mitt liv valde jag att tänka med fötterna och att bara dyka in i något jag inte visste så mycket om. Jag tänkte att den stundande upplevelsen fick bli det bärande svaret om valet var rätt. På ett sätt ser jag idag att det snarare var Psykosyntesen som hittade mig i denna mellanmänskliga kontakt.
Det är också i kontakt som jag upplevt mina viktigaste egna kopplingar till förståelse och acceptans – i mellanrummet mellan människor, mellan psykosyntesterapeut och klient, mellan naturen och människan. Och i mellanrummet ryms så mycket. Kanske allt. Den här platsen är organisk och spirituell i sig. Det finns ett tillitsfullt hållande och en existentiell nyfikenhet i detta rum av Psykosyntes som tilltalar mig. Jag har alltid tyckt att en för ortodox och homogent manualiserad syn på psykologisk utveckling kan vara vanskligt. Även om vi alla är kopplade till varandra så är vi alla unika individer, och därför bör varje terapi vara individuellt anpassad. Ett sådant terapeutiskt rum att växa i tycker jag Psykosyntesen erbjuder, där den personliga utvecklingen kan växa i bredd, höjd och djup.
När jag var färdig med den crash course som Essentials erbjöd var det som att jag inte ens hade ett val. Jag kände så starkt att jag inte kunde lämna det möte med mig själv jag påbörjat. Samma år sökte jag till terapeututbildningen där jag dejtade mig själv i fyra passionerade år. Så mitt val blev nu snarare upplevelsebaserat och spirituellt utforskande än pragmatiskt.
Vad upplever du är Psykosyntesens styrka och vad uppskattar du mest med Psykosyntesen?
Psykosyntesens upplevelsebaserade terapi har ett inkluderande förhållningssätt som jag upplever som läkande i sig. Metoden är dessutom kreativ, integrerad och fri att anpassas till varje individs problematik. Detta gör det terapeutiska arbetet mångfacetterat samtidigt som tydligt för varje klient. Jag tycker även att själva den humanistiska hållningen med att se varje persons potential och kraft är känslomässigt stärkande och öppnar upp för nya möjligheter. Terapimodellen är med andra ord inte endast reparativ utan även utvecklande och undersökande.
En annan viktig styrka är att jobbet med delpersonligheter inte bara kan resultera i kärlek och acceptans för de olika delarna i oss, utan även i en medvetenhet som gör det lättare att älska och förstå våra medmänniskor. Något som inte alltid är det lättaste utan en egen genomförd inre resa. Psykosyntesens hjärta och hjärna möts i något så fundamentalt och gemensamt livsviktigt för oss alla som kärlek. Kärleken till mig. Kärleken till dig. Kärleken till alla. Både lokalt och globalt.
Ju längre tid jag arbetat som psykosyntesterapeut desto mer välkomnar jag också det andliga och mystiska i livets psykologi. Allt behöver inte ha ETT svar. Allt behöver inte ens ha ett SVAR. Däremot kan en styrka ligga i att kunna härbärgera det vi inte vet i ett accepterande hållande. Att våga resa på vår egen väg utan jämförande. Allt behöver inte lösas men alla behöver kunna bli till. Det tycker jag är en inneboende riktning och kraft som jag uppskattar högt med psykosyntesen.
Hur ser du på psykosyntesens framtid och potential?
Jag är övertygad om att psykosyntesens framtid är ljusare än någonsin. Affektfokuserad terapi, compassion-baserad terapi, positiv psykologi, existentiell terapi, mindfulness och upplevelsebaserad terapi är alla områden som psykosyntesen aktivt jobbat med från första början och som får alltmer plats och förståelse på den psykoterapeutiska arenan idag. Vi har här en stor fördel och ett försprång att vårda, förvalta och vara högst stolta över de olika delar vi arbetat med sen Assagiolis tid. På ett sätt påminner det om Hilma af Klints konstnärskap – tiden har fått hinna ikapp och mogna för det jobb och de visioner hon (vi) var väldigt tidiga med.
Vad är i fokus i din verksamhet just nu?
Jag är brinnande intresserad av psykologi och psykoterapi och kommer den närmsta tiden utöka och fördjupa mina metoder med psykodynamisk korttidsterapi (AFT och ISTDP som jobbar mycket med Malans konflikt- och persontrianglar, samt Diana Foshas metod AEDP) och även kognitiv beteendeterapi (KBT). Då jag går en steg 2-utbildning nu kommer min verksamhet att erbjuda en vidare integrativ terapimetod med psykosyntesen som grund. Jag hoppas på så vis kunna bidra till en mindre polariserad och mer inkluderad (terapeutisk) värld i syntes. Ju mer vi gör desto mer syns vi, ju mer vi syns desto större kan psykosyntesen växa sig, och ju fler vi når desto fler kan vi hjälpa.
Framöver skulle jag även vilja jobba med grupper och hålla föredrag eller på andra sätt nå ut med psykosyntesens kreativa och läkande potential. Jag tror att öppna upp och att dela med sig är första steget till det mesta. Att väcka och välkomna våra medmänniskor till en egen syntes av medvetenhet och medmänsklighet. Kanske kan fjärilens vingslag riktas mot kärlekens väg på så vis.
Var hittar vi mer av dig?
Jag tar emot klienter på min mottagning på Hälsans Hus i Stockholm. Det går enklast att nå mig via min hemsida där det också står lite mer om mig. Jag har även ett instagramkonto där jag sporadiskt förmedlar tips och fakta för större medvetenhet till alla som vill checka in med sig själva mer.
www.chantegenian.se
www.instagram.com/chant_check
*Essentials är en 5 dagars intensivkurs i psykosyntes vilken ges på PsykosyntesAkademin i Stockholm.