I denna intervju får ni träffa Nanne Hessel, tidigare rektor för Psykosyntesinstitutet i Göteborg, dipl. psykosyntesterapeut, handledare samt lärare i Psykosyntes och därtill författare till kommande boken Konsten att bli äldre. En titeln och ett tema vilket osökt för tankarna till psykosyntesen som ett [behjälpligt] förhållningssätt till livet och döden. Och den kreativa livsprocessen gör sig synlig även i denna intervju.
Vad gjorde att du valde Psykosyntesen och vad betyder den för dig?
Året är 1992 och jag påbörjar min utbildning i Göteborg. Jag hade gått Essentials i Vadstena med Margot Russel och är väldigt tacksam att jag fick möjlighet att träffa henne. Jag valde sedan att utbilda mig i Göteborg för där fanns min familj.
Min ursprungliga tanke var att jag bara skulle gå psykosyntesutbildningen för att lära mig mera hur jag kunde möta människor i grupp. Jag hade sedan några år tidigare byggt upp en egen verksamhet med fokus på kvinnlig urkraft, ritualer, symboler m.m. och upptäckte att jag väckte känslor i grupper, som jag inte visste hur jag skulle hantera. Psykosyntesen blev, efter en viss research, det självklara valet, för den hade både det psykologiska och andliga perspektivet vilket var avgörande för mig. Vad jag inte anande då var att psykosyntesen skulle komma att bli min framtida bas och yrkesväg.
Jag har varit knuten till psykosyntesen i närmare 30 år och är förundrad över att jag fortfarande idag kan höra mina två huvudlärare Chris Roberstson och Diederik van Rossum ord inom mig och bära dem med mig. Jag har aldrig förr eller senare varit så mycket elev som jag var under utbildningen.
Vad upplever du är Psykosyntesens styrka/vad uppskattar du mest med Psykosyntesen?
En av Roberto Assagiolis styrkor var hans förhållningssätt att vi aldrig skulle sluta utveckla psykosyntesen som disciplin. Att sammanlänka nya idéer och samtidigt behålla stommen i psykosyntesen. Under senare år har jag fördjupat mig i buddism och ser tydligt hur Assagioli tagit intryck av den. Hans disidentifikations meditation är skapad från ett buddistiskt perspektiv. Jag uppskattar den friheten han lämnade efter sig som jag tror är viktigt för oss som följer efter, att vi förvaltar väl.
Assagioli hade en stor respekt för människan då han sammanförde det psykologiska med det andliga och även med det mystiska. En av mina favorituttryck från honom är: ” Life is not a problem to solve, it’s a mystery to live”.
En annan aspekt som jag uppskattar i psykosyntesen är att lidandet, att allt det svåra får ha en plats utan att behöva lösa det. Snarare lita på att livet självt har en process. Att relationen mellan klient och terapeut har en central roll och att mötet sker i mellanrummet.
En bok är på väg, vill du berätta lite om den och på vilket sätt psykosyntesen eventuellt finns med i den?
Boken heter ”Konsten att bli äldre” och handlar om att hitta ”sitt” förhållande till åldrandet och tillvänjning till döden. Att under återstående del av livet särskilt fundera över hur och på vilket sätt livet ska levas. Att tredje åldern är en tid för eftertanke, reflektion, städning, utveckling och att tona in på det som är viktigt, den återstående tiden av livet” så skriver Håkan Mattsson om boken och det är även han som kommer vara moderator på bokreleasen den 25 Maj.
Då Psykosyntesen framför allt är ett förhållningssätt till livet skulle jag säga att hela boken genomsyras av psykosyntes. På ett sätt är boken även ett bokslut för mig av mina snart 30 års erfarenhet som terapeut. Allt det jag har lärt mig genom klientmöten finns på olika sätt med i boken.
Hur ser du på psykosyntesens framtid/potential?
När jag lyssnade till Tom Yeomans zoom möte då han talade om sin bok ”Holy Fire” slog det mig att det inte finns så många ”äldre” kvar som har upplevt Assagioli personligen. Kanske skulle någon kunna ta på sig uppgiften att skapa ett släktträd, hur psykosyntesen har utvecklats i olika länder och över tid. Jag tror att det alltid är viktigt att bli medveten om varifrån ex. människor discipliner kommer, det ger oss psykosyntesare en historia och en vidare berättelse.
Att fortsätta stärka vårt samarbete med olika skolor tror jag skulle gynna psykosyntesens framtid. Psykosyntesföreningen har verkat för att stärka samarbetet, de har gjort ett oerhört värdefullt arbete. De har byggt en starkare bro mellan yrkesverksamma terapeuter utbildade i Göteborg och Stockholm. Psykosyntesföreningen har aldrig tidigare varit så aktiv, en yrkesförening som genomsyras av tillhörighet, kompetens och vilja att förbättra psykosyntesens ställning. Psykosyntesföreningen har även gjort det synbart vilken bred kompetens det finns bland oss verksamma terapeuter, coacher och ledare.
Vad är i fokus i din verksamhet just nu?
I och med min egen övergång in i ”den tredje åldern” har jag numera mitt huvudfokus på ”Konsten att bli äldre” i bokform, föreläsningar och kurser. Jag har avslutat min terapiverksamhet, inte för att jag inte har älskat mitt yrke, utan som en djupare insikt att jag vill utforska nya/andra vägar och än mer lära mig att ta hand om min kropp och själ på ett mer medvetet sätt i den tredje åldern.
Om du är medlem i psykosyntesföreningen kan du köpa min bok för ett medlemspris och få 10% rabatt på kostnaden för boken. Då behöver du köpa boken via min hemsida och ange att du är medlem i psykosyntesföreningen. Du hittar även boken på Bokus och Adlibris efter den 25 maj.
Alla är hjärtligt välkomna till bokreleasen 25 Maj som sänds digitalt från Gotlands vackra sydspets. Du kan anmäla dig via den här länken: https://fb.me/e/1if8EjoZV.
Stort tack Nanne och vi ser fram emot att ta del av din tredje ålder och lycka till med boken!
——————————————————————————————————————
Vill ni veta mer om Nanne eller komma i kontakt med henne hittar du henne här:
nanne@nannehessel.se
www.nannehessel.se
Blev du nyfiken på det samtal Nanne nämnde ovan med Tom Yeomans, hittar du det HÄR: